Zondagmiddag 5 februari op het Podium ‘Verhalen van betekenis’ in Leiden

‘Zwanger van Licht…’

 

In een nevelachtige bol die chaos genoemd werd, leefde P’an Koe 18.000 jaar in een ei. In deze bol waren de hemel en de aarde al aanwezig. P’an Koe kwam uit het ei toen hij groot genoeg was. Daarbij vlogen de lichte delen naar boven en werden de hemel, de zware delen vielen naar beneden en werden de aarde…

 

 

Zo begint , in grote lijnen, het scheppingsverhaal uit de Tao traditie waarmee de voorstelling ‘Zwanger van Licht’ op zondagmiddag 5 februari start.

 

Nog eens 18.000 jaar later ontstond uit het lichaam van P’an Koe alles wat wij in de natuur kennen: ‘Zijn adem werd de wind, zijn stem de schallende donder, zijn linkeroog werd de zon en zijn rechteroog de maan. Zijn stekelige haar en baard werden de flonkerende sterren aan de nachthemel en zijn zweet werd de regen…’ ‘…De vlooien op zijn lichaam werden de mensen…’ 

 

Hieruit komen ook de vijf Meesters van de windrichtingen en de elementen voort. Het midden hoort bij de Gele heerser van het element aarde.

Een aardse incarnatie van de Gele heerser is Lao Tse – de schrijver van de Tao Te Ching.

Zijn moeder was 81 jaar zwanger van hem nadat ze op een avond naar een vallende ster keek…

 

In het tweede deel van de voorstelling ‘Zwanger van Licht’ vertel ik korte verhalen die uit de Tao gedachten voort zijn gekomen.

Verhalen die gaan over Tai die op weg gaat. Onderweg ontmoet ze mensen die haar de metaforen in de natuur laten zien. Ze gaan over ‘loslaten’ en ‘stromen’. ‘Ga niet op zoek, maar vindt…’

 

Ik ben ongeveer 10 jaar geleden in aanraking gekomen met de Tao verhalen en nog maar een paar jaar geleden ontdekte ik aantekeningen van mijn opa uit de jaren ’30 van de vorige eeuw, waaruit blijkt dat hij ook met de Tao gedachten bezig is geweest. Ik vond het heel bijzonder dat mijn opa en ook mijn vader net als ik geraakt werden door de gedachten uit de Tao Te Ching. Uit de aantekeningen van mijn Opa zal ik iets voorlezen.

 

De muzikant van deze middag is Guido Swart, die niet alleen mijn muzikant is maar ook mijn levenspartner. Guido omlijst de verhalen met muziek op saxofoon, gitaar en mondharmonica.

 

 

Plaats: Rapenburg 100 in Leiden

Tijd: zondagmiddag 5 februari 14.45 uur inloop – 15.15 uur begint de voorstelling.

Entree 7,50 euro. Kinderen tussen 12 en 18 jaar betalen 3,50 euro.

Reserveren bij Desirée van Keulen: hetverhalenrijk@gmail.com

 

Zaterdagavond 17 december in cultuurtuinhuis ‘De Schoenendoos’ in Heeze

 

In t mooie theatertje ‘De Schoenendoos’  vertel ik na de pauze een autobiografisch verhaal over mijn opa die op 1 februari 1938 spoorloos verdween. Guido Swart maakt muziek in en rond de verhalen op saxofoon, gitaar, mondharmonica.

 

Mijn Opa’s verdwijning, vlak voor de tweede wereldoorlog, had natuurlijk grote gevolgen voor zijn vrouw en drie zonen. Mijn Oma, mijn vader en mijn twee ooms.

 

Vanaf het moment dat ik als jong meisje hoorde dat mijn Opa misschien nog wel leefde, ben ik ermee bezig geweest hoe ik mijn Opa terug zou kunnen vinden.

 

De ontknoping van dit verhaal had niemand ooit kunnen bedenken, maar ik beloof je dat hij verrassend is!

Dit verhaal is mijn ode aan de kracht en liefde van mijn Opa, Oma en vader.

 

Utrecht, vennetje met jongens, bloemen voor A.M. en thuis 033

 

Voor de pauze vertel ik een verhaal uit de Tao-traditie.

 

Mijn Opa las veel over verschillende religies en filosofen.

 

Ik vond een paar jaar geleden zijn aantekeningen die hij in de jaren ’20 en ’30 in een priegelhandschrift schreef over o.a. het Taoïsme. Ik zal een aantal van zijn overpeinzingen laten horen.

 

Ik denk dat de Tao hem heeft beïnvloed in de keuzes die hij heeft gemaakt, waardoor hij de weg ging waar ik in het verhaal ‘Er zit een half leven tussen…’ over vertel.

 

Entree: €10,-. Dit is inclusief koffie/thee en wat lekkers vanaf 20:00.

De voorstelling start 20:30 en duurt ongeveer 90 minuten.

Reserveren kan via schoenendoospost@gmail.com.

 

 

Zondagmiddag 18 december in Haastrecht

 

Guido en ik zijn op zondagmiddag de 18e december in Haastrecht op ’t Verhalenfestival ‘Verhalen tussen Oud en Nieuw’. Haastrecht is een historisch stadje vlakbij Gouda.

 

Je kunt in een ‘ronde’ langs 4 van de 7 vertellers en muzikanten gaan die in historische panden  een voorstelling geven.

 

Je kunt reserveren bij Gerda Hoogendijk die alles op een bevlogen manier organiseert!

Haar telefoonnummer is 0638138252 of mailen naar verhalencompagnie@gmail.com

 

 

 

Natuurbelevingdag 8 oktober in het nationaal park De Veluwezoom

 

IMG_4849

 

IMG_4846

 

 

Op zaterdag 8 oktober organiseer ik samen met Inge Soekardi een natuurbelevingdag in het Nationale Park de Veluwezoom.

Het gebied is heuvelachtig – na Zuid Limburg hoort de Veluwezoom tot het hoogste gebied van Nederland. Het is een zeer gevarieerd landschap.

We komen door oude loofbossen, maar ook door stukken met stuifduinen waar alleen wat grove dennen en struiken groeien.

Natuurlijk wandelen we ook over de ‘Koningslanen’ die Koning Willem III liet aanleggen om zo snel mogelijk met paard en wagen van zijn ene jachthuis naar het andere te kunnen rijden.

Het zijn hele mooie lanen, die heuvel op en heuvel af gaan, zoals je op de foto kunt zien.

Er zijn ook prachtige uitzichtpunten onderweg. En waarschijnlijk zijn er veel soorten paddenstoelen te bewonderen.

 

IMG_4800

 

 

De rode Wouw is één van de bijzondere vogels die je hier kunt zien.

Dit is een dag van wandelen, activerende- en ontspannende oefeningen, meditatief lopen en verhalen om naar te luisteren. Omlijst door koffie, thee, taart bij aankomst op de Veluwezoom, een Bourgondische lunch die je aan t begin van de wandeling van ons krijgt en zelf  in je rugzak meeneemt. We eten op een mooie plek ergens in de natuur. En voor we naar Eindhoven terug rijden is er natuurlijk nog iets te drinken en te eten.

Voor meer info: Natuurbelevingsdag Veluwezoom 08-10-16

 

 

 

Verteldiner op de Genneper Hoeve 17 september

SONY DSCverteldiner

 

 

Wanneer je in de mooie tuin, of bij slecht weer in de potstal, van de Genneper Hoeve in Eindhoven wilt genieten van verhalen  en van een biologisch vegetarisch drie-gangen diner, dan heb je geluk want op zaterdag 17 september gaat dat gebeuren!

 

Om 18.00 uur word je ontvangen met een aperitief, waarna het eerste verhaal je meeneemt.

 

Ik zie in gedachte al de lange mooi gedekte tafel in de tuin van de Genneper Hoeve staan. Damast, bloemen, kaarslicht en altijd weer een geanimeerd gezelschap, zoals in de beroemde reclame voor Olijfolie.

 

De Italiaanse verhalen die tussen de gangen door verteld worden, zijn door de zee gefluisterd, door de zuidenwind over de Dolomieten gewaaid en door mij gehoord.

Fantastische recepten uit Italië worden gekookt en gebakken, geproefd en gekeurd .

Het driegangendiner, het aperitief, koffie/thee en de verhalen zijn samen 38 euro per persoon.

 

Je kunt tot 14 september plaats(en) bij mij reserveren.

 

 

 

Vollemaan vertelwandeling 20 juni in Oisterwijk

 

 

IMG_8732

 

 

Op maandagavond 20 juni is het volle maan.

De vertellers van ‘de Maretak’ – Marleen Groenland, Corrie Leermakers en ik laten bij deze ‘volle maan van de kortste nacht’ onze verhalen horen bij de vennen in het Oisterwijkse bos.

 

We vertellen om de beurt een verhaal op een mooie plek aan een ven of in het bos. Tussen de verhalen door wandelen we. Halverwege is er een pauze met koffie en thee.

 

Natuurlijk hebben de verhalen op deze maandagavond met de maan en de sterren te maken…

 

Al vaker zagen we tijdens de vollemaan-wandelingen in de bossen van Oisterwijk de maan reusachtig groot en oranje vanachter de bomen opkomen terwijl zij zich spiegelde in het ven.

De sterren gingen één voor één aan. Langzaam begon het te schemeren, de vogels hielden op met zingen en ‘t werd donker.

 

De wandeling met verhalen duurt vanaf 20.15 tot ongeveer 22.15 uur. De zon gaat om 22.04 uur onder.  De volle maan komt om 21.42 uur op, en wanneer het niet bewolkt is, kunnen we hem in zijn volle glorie aan de hemel zien staan!

 

De zon en de maan staan ruim een half uur ‘oog in oog’. Daarna is de zon niet meer te zien.

 

Entree: 7 euro, inclusief koffie/ thee onderweg.

Tijd: Maandag 20 juni van 20.15 tot 22.15 uur.

Vertrekplaats : Theater ‘De Witte Lelie’, Adervendreef 4a,  Oisterwijk (tegenover Boscafé de ‘Rode Lelie’).

Reserveren is noodzakelijk.

 

Radioverhaal 4 juni 2016

Twiga sponsormiddag Myrthe 4 mei 2014 052

 

Op 4 juni 2016 was ik vertelgast op Golfbreker Radio in het zaterdagochtendprogramma “Luister ik heb een verhaal voor je”, van Aat van der Harst. Guido Swart maakte muziek tussen verhaal en praten door.

Golfbreker is in een wijde omgeving van Amersfoort te beluisteren en op zaterdagmorgen zijn er verhalen.

 

Aat van der Harst schreef in mijn gastenboek: ‘Ik genoot  van AnneMargriet, die vertelde over De Weg. Het verhaal raakte me en we hadden een mooi verdiepend gesprek erna over het gaan van de weg en alles wat daarbij komt kijken.

Guido speelde saxofoon en gitaar met en zonder mondharmonica en vulde het verhaal mooi aan. Ik genoot van samengaan van verhaal en muziek. Wie het verhaal en/of het interview graag wil terugluisteren, kan dat via:
https://soundcloud.com/golfbrekerradio/sets/annemargriet

Het verhaal van AnneMargriet blijft me bij.Groet, dank Aat van der Harst, Golfbreker Radio’

 

Ik vertelde een kort verhaal dat geïnspireerd is op de Tao Te Ching van Lao Tse.

Het verhaal is onderdeel van een raamvertelling die ik geregeld biografisch maak voor een huwelijk, verjaardag of een andere belangrijke mijlpaal. N.a.v. één of meerdere gesprekken met de persoon voor wie ik ga vertellen, vul ik het ‘raamwerk’ waarbinnen de korte verhalen te horen zijn aan met biografische stukjes over de persoon/personen die hun mijlpaal vieren.

 

Ik vertel dit verhaal ook geregeld bij het begin van een vertelwandeling bijvoorbeeld. Het is één van mijn lievelingsverhaaltjes

 

Vollemaan vertel wandeling 20 juli in Meerssen

IMG_8743Op woensdagavond 20 juli is er een bijzondere samenwerking tussen ‘Ontmoet Anna’ en mij.

Op deze avond dat de volle maan op hetzelfde tijdstip opkomt als de zon ondergaat, leidt Otto ‘van’ ‘Ontmoet Anna’ een wandeling naar een plaats vanwaar we de volle maan kunnen zien opkomen terwijl de zon achter ons ondergaat.

Ik vertel tijdens de wandeling een aantal korte verhalen die je in ‘het grote boek van de sterrenhemel’ kunt zien staan. Tijdens het luisteren naar het verhaal zitten we op een mooie plek in het bos of een plek met bijzonder uitzicht en na het verhaal wandelen we weer verder.

Tijdens de wandeling zal er zo nu en dan een stuk in stilte gelopen worden.

Al 1000en jaren zien de mensen dezelfde sterrenbeelden, die wij nu nog steeds aan de hemel zien schitteren. Al zolang de mensen bestaan is de maan belangrijk voor ons in al haar verschijningsvormen.

Sterren, planeten en de maan verbinden mensen dwars door tijd en ruimte heen….!

 

 

IMG_8732

Over Otto

Otto is landschapsgids en samen met Anna eigenaar van conferentielocatie ‘Ontmoet Anna’ in het Buitengoed Geul & Maas. Met bevlogenheid, humor en een groot gevoel van verbondenheid met de omgeving begeleidt Otto wandelingen door het prachtige gebied van dit Buitengoed.

 

Programma-tijden

Ontvangst in ‘Ontmoet Anna’, het verbouwde stationsgebouw in Meerssen, met koffie/thee en wat lekkers vanaf 20.00 tot 20.20 uur. Stipt 20.30 uur start de wandeling en de verwachte terugkomst bij Ontmoet Anna is rond 22.45 uur. Je kunt met de trein tot voor de deur van Ontmoet Anna komen! 🙂

 

Entreeprijs

12,50 euro p.p. inclusief koffie/thee en lekkers bij aanvang van de wandeling

 

Tip

Het is aan te bevelen zelf een flesje water mee te nemen voor tijdens de wandeling.

 

Aanmelden

Vanwege een beperkt aantal plaatsen is vooraf aanmelden en betalen noodzakelijk. Ga hiervoor naar de link hieronder.

http://ontmoetanna.nl/nl/nieuws/volle-maan-vertel-wandeling-20-juli.aspx

NB: De avond gaat altijd door, ook bij slecht weer (graag passende kleding/schoeisel dragen). Bij extreme onveilige weersomstandigheden organiseren we een volle-maan-vertelavond op de locatie van Ontmoet Anna.

 

 

‘Doorgegeven herinneringen…’ 4 mei in ‘De Vertelschuur’ in Bloemendaal

IMG_1352
Deze voorstelling van de vertellers Esther Kornalijnslijper, Dick van der Pijl en mijzelf en de muzikant Guido Swart, is een ode aan de levenskracht van een aantal mensen die zich de oorlog konden herinneren.
‘Je kunt er niet over spreken, maar je kunt er ook niet over zwijgen.’
Het zijn vooral de details die in onze verhalen zullen klinken. Een droom, een appel die over het prikkeldraad vliegt, een melodie, de zoon van een Japanse soldaat, een vraag, een vergeten dagboek, een bakkersfiets, een lange vlecht, een paardenbloem die uit de opengescheurde aarde tevoorschijn komt…
Esther combineert een Afrikaans volksverhaal met het (auto-)biografische verhaal over haar Joodse Opa en Oma en haar vader.
Dick vertelt twee gedeeltelijk waargebeurde verhalen alsof hij er zelf bij is geweest. Zijn verhalen spelen zich voor een deel in Joodse concentratiekampen af.
Ik vertel over de herinneringen die mijn moeder aan mij doorgaf zonder ze te vertellen, terwijl ze ook herinneringen door gaf over de Japanse concentratiekamp tijd die ze wél vertelde. De foto is van het dagboekje dat mijn moeder in ‘t laatste half jaar van de kamptijd schreef.
Alle verhalen gaan over krachtbronnen in moeilijke omstandigheden.
Plaats: ‘De Vertelschuur’ in Bloemendaal.
Tijd: 4 mei 20.30 uur.
Kosten: 10 euro.

Verteldiner op 9 april in de Genneper Hoeve

Op de avond dat het beginnende maansikkeltje van de wassende maan naast de planeet Mercurius aan de westelijke hemel staat, is er een verteldiner in de Genneper Hoeve.

 

Het wordt gehouden in een ruimte van waaruit je door een lange wand met ramen van bovenaf uitkijkt op de potstal, waar de koeien en kalfjes rondlopen en liggen te herkauwen.

 

 

SONY DSC

 

 

Tussen de gangen van het biologische- en vegetarische driegangen diner vertel ik verhalen over rijkdom.

Rijkdom, wat voor ieder mens iets anders kan betekenen. Het is maar net hoe je t bekijkt.

 

Het eten zal je een gevoel van rijkdom geven; ’t zal een streling voor de tong, een genoegen voor de maag en een lust voor het oog zijn.

 

IMG_4922

 

 

Goed om te weten dat de ingrediënten voor het eten o.a. uit de tuinderij van de Genneper Hoeve komen. Hoe rijk is dat!?

 

Het begint om 18.00 uur op zaterdagavond 9 april en zal rond 22.00 uur afgelopen zijn.

 

Wanneer je zou willen komen, kun je tot woensdag 6 april bij mij reserveren.