25 oktober Verhalen achter de sterrenbeelden die je aan de hemel ziet…

grote beer sterrenbeeld

 

De Grote Beer, waarvan we alleen het ‘steelpannetje’ gemakkelijk kunnen zien…

In de nacht van 25 naar 26 oktober wordt ‘t wintertijd en krijgen we een uur extra. Natuur- en milieufederaties hebben de nacht dat het wintertijd wordt 10 jaar geleden uitgeroepen tot ‘Nacht van de Nacht’. Er worden activiteiten georganiseerd in het donker om aandacht te vragen voor de gevolgen van lichtvervuiling en lichtverspilling en om het belang van duister te benadrukken voor planten, dieren en mensen. Zie www.nachtvandenacht.nl

Ik vertel deze zaterdagavond 25 oktober, vooraf gaand aan de ‘Nacht van de Nacht’, verhalen die je in het grote boek van de sterrenhemel kunt zien staan.

De eerste keer dat ik sterren zag was aan de hand van mijn Oma die mij mee had genomen naar het balkon van de slaapkamer omdat ik niet kon slapen. Ik was toen 3 jaar oud en vanaf dat moment  ben ik gefascineerd door sterren en door de maan.

Ik vind ‘t alleen al zo bijzonder dat al 1000en jaren lang de mensen dezelfde sterrenbeelden en de maan gezien hebben die wij  daar nu nog steeds zien schitteren.

Sterren wijzen mensen ook al 1000en jaren de weg op zee of in de natuur.                                                                                                                           Odysseus moest van de Godin Calypso ’t sterrenbeeld ‘de Grote Beer’ ’s nachts links  houden terwijl hij op een vlot op weg was naar zijn eiland Ithaka. Homerus schreef de Odyssee ongeveer 800 jaar voor onze jaartelling…

Het idee dat één van je geliefden, die misschien honderden kilometers van jou vandaan woont, de maan en de sterren ziet op ‘t moment dat jij er ook naar kijkt, is bijzonder…

Sterren en de maan verbinden mensen dwars door tijd en ruimte heen…

Gastvrouw op deze 25e oktober is Irma de Groot. Ze is net zo enthousiast over de sterren als ik en ze woont op een bijzondere locatie in Eindhoven. Er is een prachtig sfeervol ruim tuinhuis in een tuin die na zonsondergang echt donker is…                                                                       Met goed weer kunnen we in de tuin sterren kijken.  Ik vertel in het tuinhuis verhalen die als sterrenbeelden aan de hemel staan.

Er is voor ongeveer 25 mensen plaats in het tuinhuis. Als je wilt komen is ‘t dus belangrijk dat je op tijd reserveert.

Halverwege de avond is er een pauze waarin koffie/thee en appelplaatkoek voor je klaar staan.

Plaats:  Eindhoven.

Tijd: 25 oktober van 20.00 tot 21.45 uur.

Kosten: 12 euro, dit is inclusief koffie/thee en appelkoek.

Vollemaan vertelwandeling zaterdagavond 12 juli

 
 
Vollemaan is een fenomeen dat in alle culturen tot verhalen heeft geleid.
Verhalen die verklaren waarom de maan vol is, hoe het kan dat er in de volle maan de afbeelding van een haasje of een mannetje of … nog andere gestalten te zien is.
 
De sfeer met vollemaan is vaak magisch, zeker als je de maan oranje gekleurd – de ondergaande zon spiegelend – op ziet komen. En nóg mooier is het tijdens de vertelwandeling langs Oisterwijkse vennen waarin de opkomende volle maan gespiegeld wordt in het ven!
 
Tijdens de vertelwandeling zaterdagavond zullen de verhalen te maken hebben met de maan, de sterren en de planeten.
 
Deze keer zullen de verhalen waarschijnlijk alle drie door mij verteld worden. Marleen Groenland van de Maretak is onze gids die ervoor zorgt dat we rond kwart voor 10 weer bij het theater de Witte Lelie terug zullen komen. Corrie Leermakers van de Maretakvertellers kan er door omstandigheden niet bij zijn.
 
Tijd: zaterdagavond 12 juli van 19.30 tot 21.45 uur.
Plaats: Theater ‘de Witte Lelie’, Adervendreef 4a, Oisterwijk. (tegenover Boscafé de Rode Lelie).
Entree: 7 euro, inclusief koffie en thee onderweg.
Reserveren is zeer gewenst. Dit kan bij mij.
 
 

Natuurbelevingsdag met verhalen in de Kampina op zaterdag 5 juli

 
Op zaterdag 5 juli organiseer ik samen met Inge Soekardi een natuurbelevingsdag in het zuid- en zuidoostelijk deel van de Kampina in Brabant, in de buurt van Oirschot.
 
bosbeekjuffer

Ik vertel één of meer verhalen. We wandelen 2 uur in een rustig tempo, dan een lunch en daarna nog 1 1/2 uur wandelen in een rustig tempo, er zijn activerende- en ontspannende oefeningen en we lopen ook stukken in stilte.
 
In dit uitgestrekte natuurgebied dat de Kampina heet, is een mooi evenwicht van stukken heide met vennen en bossen.
Ik vind het fijn dat hier zowel loofbomen als naaldbomen zijn. Bij de vennen is vaak een mysterieuze sfeer. De bossen worden licht gehouden door de IJslandse paarden en de runderen die hier grazen.
t Is steeds weer een verrassing om uit een bospad te komen en dan opeens de ruimte van de hei en de vennen te zien.
 
In het dal van het riviertje de Beerze staan moerasplanten, engelwortel en wilde valeriaan. In de Beerze is een vistrap gemaakt door een aantal rotsblokken in het stroompje.
Via deze vistrap kunnen sommige vissoorten omhoog springen naar de bovenloop van het riviertje.
 
De Kampina is één van de gebieden waar de meeste Libellensoorten en vlindersoorten van Nederland zijn met veel zeldzame vlinders en libellen. O.a. de zeldzame Bosbeekjuffer kun je hier zien. De foto in dit bericht is van deze Bosbeekjuffer, die alle kleuren van de regenboog in zich lijkt te hebben opgenomen…
 
De nachtegaal broedt hier, net als de Wielewaal, de Roodborsttapuit, de Blauwgors en heel veel andere vogels.
 
Die namen roepen sprookjesbeelden op. Was de Bosbeekjuffer ooit een waternimf die betoverd werd toen de Roodborsttapuit zijn roep liet horen?!
 
 
voor meer informatie: Natuurbelevingsdag Kampina 05-07-2014

‘Onder de groene draak door…’ in Waalwijk op 15 juni en in Den Haag op 29 juni

 
Op zondagochtend 15 juni en op zondagmiddag 29 juni vertel ik mijn ‘Opa en Oma verhaal’ in een klein theatertje. De 15e in Waalwijk in ‘Atelier Winterdijk30b’ en de 29e in Den Haag op ‘De Vertelvloer’.
Guido Swart speelt saxofoon, gitaar en/of mondharmonica voor, tijdens en na het verhaal.Twiga sponsormiddag Myrthe 4 mei 2014 052
 
Mijn ‘Opa en Oma-verhaal’ heb ik ‘Onder de groene draak door…’ genoemd omdat ik als klein meisje met mijn vader en moeder en broertje in de auto zat op weg van Haarlem naar Eindhoven. Op het moment dat we onder de groene draak in Den Bosch doorreden hoorde ik dat mijn Opa misschien nog wel leefde…Hij was ‘gewoon’ verdwenen in 1938.
 
In 2005 en 2006 heb ik dit waargebeurde verhaal opgeschreven en begin 2006 voor het eerst verteld in de ‘Verhalensalon’ van Maria Joosten en Carool Popelier.
Het verhaal vertel ik in de ik-persoon van mijn Oma als zij mij als 7 jarig kind vertelt wat er allemaal gebeurd is voor mijn Opa spoorloos verdween. Ik vertel ook een gedeelte van het verhaal vanuit de Ik persoon van mijn Opa. Het verhaal heeft veel teweeg gebracht bij mijzelf, maar ook bij mijn vader toen hij het mij voor het eerst hoorde vertellen. En bij andere mensen die het verhaal in de afgelopen 8 jaar gehoord hebben.
 
Dit verhaal is mijn ode aan de kracht en liefde van mijn Opa, Oma en vader.
 
In februari van dit jaar hebben Guido Swart en ik in de Studiozaal van de Tilburgse schouwburg dit verhaal verteld. Voor die gelegenheid hebben we met regisseuse Sara-Joan van der Kalle muziek in het verhaal gezet. Guido speelt op een aantal plaatsen in het verhaal saxofoon, gitaar en/of mondharmonica.
 
Het verhaal is niet geschikt voor kinderen jonger dan 14 jaar.
 
In Waalwijk begint de voorstelling op 15 juni om 11.00 uur en duurt ongeveer 5 kwartier.
Entree is 10 euro inclusief consumptie.
Reserveren: www.atelierwinterdijk30b.nl info@atelierwinterdijk30b.nl telefoon 06 22522504
Voor meer informatie 2014-15 juni AnneMargriet in Waalwijk
 
In Den Haag begint de voorstelling op 29 juni om 14.00 uur tot ongeveer 16.00 uur. Ik vertel voor de pauze korte verhalen geïnspireerd door de Tao. Verhalen over loslaten en stromen om uit te komen bij je eigen bron.
Entree is 7,50 euro.
Reserveren: www.voorzichtigschuimkoekjes.nl telefoon 070 3646449 / 06 12598653
voor meer informatie annemargriet in Den Haag 29-06-14
 
Allebei de theaters zijn klein, dus reserveren is gewenst.
 

Verhalen en muziek op de Keutenberg 24 mei 2014

Keutenberg achterkant, tuin, zonsondergang, uitzicht achterslaapkamerraam juni 2012 014
Een wens die ik al 11 jaar koesterde was om samen met Guido, mijn partner en muzikant, zo nu en dan een vertel- en muziekplek van ons ‘Huis op de Berg’ te maken.
Op zaterdag de 8e februari 2014 was het zover. Er waren 17 gasten, meer dan we in eerste instantie maximaal vonden. We moesten jammer genoeg toch nog een aantal mensen teleurstellen omdat er anders teveel mensen zouden komen.
Het was een prachtige dag waarop zowel de gasten als wijzelf genoten hebben.
Genoeg redenen om zaterdag 24 mei weer een dag met verhalen en muziek op de Keutenberg te organiseren.

Deze keer zal het eerste verhaal en de ontvangst bij droog weer, niet rond de houtkachel zijn maar in de tuin. Bij mooi weer zal daar ook onze verhalenmaaltijd plaats vinden. Een lange tafel in de tuin met zomerse gerechten en als decor de natuur en de heuvels. De grande finale zal de zonsondergang zijn rond de koffie en de thee na de maaltijd.

Tussen de thee en het eten maken we een vertelwandeling op en rond de Keutenberg.
Bij een kop koffie/thee en een stuk Limburgse vlaai of spelttaart vertel ik het verhaal over de druïdepriesteres van de Eburonen, een Keltisch volk, en haar dochter die 2000 jaar geleden hoogstwaarschijnlijk op de plaats woonden waar nu ons huis staat.
Na het verhaal lopen Guido en ik met de mensen die dat willen naar de bron waar deze twee vrouwen wijsheid en water gaven aan ieder die daarom vroeg. De bron ontspringt uit de oever van de Geul, onderaan de Keutenberg van waaruit we verder wandelen. Ik vertel tijdens de wandeling die ongeveer een uur duurt, een paar korte verhalen o.a. over de Eenbes, die Paris Quadrifolia heet. Hier zit een Griekse mythe aan vast die alles te maken heeft met de oorlog van Troje. Aan deze mythe is ook een andere mythe gekoppeld over het Sterrenbeeld Tweeling. Dit zal ik ook vertellen tijdens de wandeling als voorproefje op de verhalen bij de Verhalenmaaltijd.
indonesie 043
De mensen die niet mee gaan wandelen kijken misschien naar de vogels die je door het raam heen in de tuin kunt zien of vanuit een tuinstoel in de tuin kunt zien. Er vliegen o.a. buizerds over de tuin heen, er zijn boomklevertjes, boomkruipers, de bonte specht en de groene specht en allerlei soorten andere vogels. Soms een eekhoorntje. De tuin gaat visueel over via het dal naar de erachter liggende heuvels met weilanden en bossen van de Sousberg.

Wanneer de wandelaars terug zijn, wordt er een drankje geschonken met een hapje. Guido speelt gitaar, mondharmonica, fluit. Misschien saxofoon.
En dan volgt een zomerse maaltijd waarbij een aantal toepasselijke korte verhalen over sterrenbeelden verteld worden omdat we misschien de eerste sterren aan de hemel zullen zien verschijnen als we in de tuin zitten te eten. Guido zal zo nu en dan muziek maken.
Rond 21.00 uur gaat ieder weer naar huis of naar een B&B in de buurt.
Aan de overkant van ‘Het Huis op de Berg’ is een Bed&Breakfast waar misschien nog kamers te huur zijn. www.keutenberg.nl In Schin op Geul zelf zijn ook overnachtingsmogelijkheden.
Wanneer je een idee wilt krijgen van het uitzicht vanuit de achterkamer en de tuin en foto’s van de omgeving wilt zien, kun je kijken op www.familiehuiskeutenberg.nl
Praktische informatie:
Plaats: Keutenberg bij Schin op Geul. Tijd: zaterdag 24 mei vanaf 14.30 – ongeveer 21.00 uur. Kosten: 40 euro. Reserveren is noodzakelijk i.v.m. het beperkte aantal deelnemers.

Vollemaanwandeling op 14 mei

Op woensdagavond 14 mei is het volle maan. IMG_0760 (2)
Op deze avond van volle maan vertellen de vertellers van de Maretak verhalen tijdens een vertelwandeling.
De maan kan betoveren. Tijdens meerdere vollemaan-wandelingen zagen we de maan reusachtig groot en oranje vanachter de bomen opkomen en spiegelde zij zich in het ven. De sterren gingen een voor een aan. Langzaam begon het te schemeren, de vogels hielden op met zingen en ‘t werd donker.
De vertellers Marleen Groenland, Corrie Leermakers en ik zelf laten hun verhalen horen bij de vennen in het Oisterwijkse bos. En natuurlijk hebben deze verhalen met de maan en de sterren te maken…

De wandeling met verhalen duurt tot ongeveer 21.30 uur.
De zon gaat rond 21.30 uur onder.
Wanneer het niet bewolkt is, zien we de maan die om 21.08 uur opkomt, in zijn volle glorie aan de hemel staan!
Volgens Buienradar (op zaterdag 10 mei bekeken) gaat de zon a.s. woensdagavond rond 21.00 uur schijnen!
Dan zouden we de volle maan moeten kunnen zien.

De entree is 7 euro, inclusief koffie en thee onderweg.
Tijd: Woensdag 14 mei van 19.00 tot 21.30 uur.
Plaats : Theater ‘De Witte Lelie’, Adervendreef 4a, Oisterwijk (tegenover Boscafé de ‘Rode Lelie’).

Nieuwsbrief lente en begin zomer 2014

Keutenberg uitzicht vanuit kamer en tuin 009

 Aan iedereen die van verhalen houdt,

 

 

Al zolang er mensen leven en kunnen praten, worden er verhalen verteld.

Verhalen over iets wat je hebt mee gemaakt,

verhalen die je gehoord hebt van iemand anders en verder vertelt,

verhalen van héél lang geleden die vertellen over Goden en Godinnen,

over de tijd dat er nog geen mensen waren,

verhalen die uitleggen waar de zon blijft als het nacht is,

hoe de sterren aan de hemel zijn gekomen

en ook verhalen voor de tijd van het jaar waarin de dagen langer worden dan de nachten.

 

Mijn eerste nieuwtje is dat mijn website aangepast is door mijn websitebouwer Saskia Overzee. Eén van de veranderingen is dat er nu een duidelijke agenda is en ook heb ik nu een Gastenboek op mijn website waar iedereen die dat wil iets in kan schrijven over mijn vertellen. Je kunt er ook mooie en leuke reacties op lezen.

 

Ik vertel niet alleen bij besloten gelegenheden, maar ook voor iedereen die wil komen luisteren en genieten.

Hieronder staan een aantal van dit soort vertel-evenementen.

Er zullen beslist nog meer vertelsels komen, die ik nu nog niet weet. Je kunt ze mettertijd lezen op mijn website.

 

Op 26 april, de eerste Koningsdag in meer dan 100 jaar, vertel ik voor gezinnen bij mij in de buurt het verhaal van Spikkeltje.

Voor deze gelegenheid is Spikkeltje een prinsje…

Adriaan Mellema speelt gitaar en zingt voor, na en tijdens het verhaal liedjes voor kinderen.

Plaats: in de buurt van het speeltuintje bij de Pasteurlaan in Eindhoven.

Tijd: ergens tussen half 1 en 1 uur begint het.

 

Zondagmiddag 4 mei vertel ik Masaai verhalen tijdens een sponsormiddag die mijn nicht Myrthe Veldhorst organiseert.

Het is in of in de buurt van Nijmegen van 13.00 tot 17.00 uur.

Wanneer je geïnteresseerd bent, kun je contact met me opnemen voor meer informatie.

Myrthe gaat 8 maanden in Mto wa Mbu inTanzania werken bij Twiga waarvoor ze geld inzamelt om daar elektriciteit te kunnen laten aanleggen.

Je kunt meer over haar sponsoractie lezen op:  http://www.geef.nl/actie/elektriciteit-voor-twiga#.U0ATc6h_srV

 

Woensdagavond 14 mei is het volle maan.

De drie vertellers van de Maretak, waaronder ik, maken deze avond een vollemaanwandeling langs de vennen van Oisterwijk met iedereen die mee wil lopen.

We verzamelen bij het theatertje ‘De witte Lelie’ in de bossen van Oisterwijk, tegenover het boscafé ‘De rode Lelie’.

Tijd: 19.30 tot ongeveer 21.30 uur.

Reserveren is zeer gewenst.

Meer informatie volgt tegen die tijd.

 

 

Op zaterdag 24 mei organiseer ik samen met Guido Swart, mijn levenspartner en  muzikant,

voor de tweede keer een bijzondere middag en avond in en vanuit ons ‘Huis op de Berg’ in Zuid Limburg.

Na koffie, thee en vlaai of spelttaart maken we ‘s middags een vertelwandeling over en rond de Keutenberg waarbij ik in het ‘Huis op de Berg’, of bij mooi weer in de tuin, eerst het verhaal vertel over de Druïdepriesteres en haar dochter Gronsela, die waarschijnlijk zo’n 2000 jaar geleden op de plek woonden waar nu ons huis staat.

Na de vertelwandeling is er een lente maaltijd waarbij ik verhalen vertel en Guido muziek maakt.

We hopen dat het weer dan zo mooi is dat we aan lange tafels in de tuin kunnen eten met uitzicht op de mooie natuur om ons heen en de zon die achter de heuvels onder gaat.

 

www.familiehuiskeutenberg.nl

Aan de overkant van ons huis is een B&B www.keutenberg.nl  waar je kunt slapen als je er op tijd bij bent.

Over deze dag volgt meer informatie.

Tijd: 14.30 uur tot ongeveer 20.30 uur.

Reserveren noodzakelijk.

 

Op zondagochtend 15 juni geven Guido en ik een muzikale vertelvoorstelling ‘Onder de groene draak door…’ in het theater Atelier Winterdijk30b. www.atelierwinterdijk30b.nl

Reserveren gewenst via e-mail of telefoon 06-22522504 bij IngerMarlies van Leeuwenburg en Alfred van de Pas.

Ik vertel het waargebeurde verhaal over mijn Opa die in 1938 spoorloos verdween en in 1982 opbelde vanuit Parijs.

Dit verhaal is mijn ode aan de kracht en liefde van mijn vader, mijn opa en mijn oma.

Guido maakt er muziek bij.

Meer informatie volgt.

Tijd: 11.00 uur.

 

Zaterdag 28 juni is er een ochtend ‘Beeldend verwerken naar aanleiding van een verhaal’ in samenwerking met kunstzinnig coach Jacqueline Albers.

Op mijn website kun je meer over ‘Beeldend werken n.a.v. een verhaal’ lezen. De locatie is op dit moment nog onbekend.

Hierover volgt meer informatie.

 

Zondag 29 juni is de muzikale vertelvoorstelling ‘Onder de groene draak door…’ in het verteltheatertje ‘De Vertelvloer’ in Den Haag.

www.voorzichtigschuimkoekjes.nl

Zie voor info over het verhaal bij 15 juni.

Ook hier is reserveren gewenst en volgt er meer informatie.

Tijd: 11.30 uur.

 

Zaterdag 5 juli een Natuurbelevingsdag in samenwerking met Inge Soekardi.

Tegen die tijd komt er meer informatie over geven.

 

Ik wens je een hele mooie lente en begin van de zomer toe!

 

Vertelwandeling zondagmiddag 30 maart

Maretak

Stel je voor…op de eerste dag van de zomertijd in de lente van 2014 een vertelwandeling langs de vennen en door de bossen van Oisterwijk…
Lijkt je dat niet een geweldig voorstel!? Het wordt zelfs mooi weer!

Er worden tijdens de wandeling verschillende soorten verhalen verteld op mooie plekken aan het water of onder een grote oude boom.

 

Wanneer? Zondagmiddag 30 maart – om 14.00 uur start de wandeling. We zijn rond 16.30 uur weer terug bij het theater.

Van deze 2 en een half uur wordt ruim een uur in beslag genomen door het luisteren naar verhalen.

Daarnaast is er een pauze met koffie, thee en koekjes.

 

Waar?: bij theater: ”De Witte Lelie”, op het terrein van het ‘Natuurtheater’.

Dit is tegenover het boscafé “De Rode Lelie”.

 

De entree: 7 euro, inclusief koffie en thee onderweg.

Graag wel reserveren.

DE VERTELWANDELING KAN DOOR OMSTANDIGHEDEN HELAAS NIET DOORGAAN.

 

 

 

Tijd om te dromen…

Op de tweede zondag van maart heb ik genoten van de warmte en het licht van de zon, van de citroenvlinders die massaal uit een enorme citroenvlinder-overwinterplaats tevoorschijn lijken te zijn gekomen. Overal fladderden ze vandaag als felgele boodschappers van de lente rond. Het is de tijd van het jaar dat de bloemen uit hun winterslaap wakker gekust worden door Persephone, de Godin van de Lente. Én het is de tijd voor de vogels om eieren te leggen in hun nesten. Binnenkort zullen er jonge eendjes rondzwemmen in de Dommel en de Tongelreep en overal waar eenden hun nesten maken. Maar soms is er een aanstaande moeder met een enorme tegenzin om zelf voor haar jongen te zorgen. Of misschien was het wel hoge nood om een ei te leggen terwijl het nest nog niet klaar was…
natuurbelevingsdag-Oost-Voorne-21-april-2011-gans
Zo is het sprookje ontstaan van Hans Andersen – ‘Het lelijke jonge eendje’. 
Een transformatie verhaal waarin je jezelf misschien herkent in een bepaalde periode van je leven. De tijd dat je droomde dat je een lelijk eendje was…toen je wakker werd bleek je uitgegroeid te zijn tot een zwaan… 
Zo vruchtbaar kan tijd om te dromen zijn.
Zaterdagochtend 15 maart organiseren Jacqueline Albers en ik weer een ochtend in de zaal van de Heremiet. Ik begin met het vertellen van een bewerking van het sprookje ‘Het lelijke jonge eendje’ in het kader van ‘t thema ‘Tijd om te dromen…’. Daarna wordt iedereen uitgenodigd om naar aanleiding van dit verhaal beeldend te werken op papier. Jacqueline begeleidt dit. Je hoeft niet te kunnen tekenen of schilderen. Het blijkt iedere keer weer dat iedereen het mooi vindt wat hij of zij heeft gemaakt op deze ochtenden. Er is voor een beperkt aantal mensen plaats, dus het is wel belangrijk om je van tevoren op te geven. Dit kan nog tot vrijdag 14 maart.

 

 

Verkorte natuurbelevingsdag zaterdag 25 januari 2014

wandeling Heezerbos 016

 

wandeling Heezerbos 009

 

 

Op zaterdag 25 januari organiseren Inge Soekardi en AnneMargriet Veldhorst een verkorte natuurbelevingsdag in de bossen en de heide rond kasteel Heeze.

Omdat het winter is, zijn we met de koffie/thee/ taart, de langere verhalen en de lunch in een warm huis.

 

Wil je de dansende boom zien in de mooie rij van allerlei soorten bomen door elkaar?

 

Ben je benieuwd naar de beer van mos, die altijd op mij wacht als ik langs kom wandelen?

Hij wijst mij de weg naar het pad waarlangs hoog mos groeit.

Groen in de winter, een miniatuurlandschap als je er met de loep naar kijkt…

 

Wie weet, zie je het ijsvogeltje met al zijn felle kleuren bij één van de vele watertjes waar we langs komen?

Als we geluk hebben zijn we gelijk met het ijsvogeltje op de juiste plaats!

 

En dan de bosbeek die zich altijd haast om snel in zijn eigen monding aan te komen…

op weg langs oude bomen, langs weilanden waar schapen grazen, langs het eilandje met een enkele boom erop die nog net op zijn tenen kan blijven staan in de

stroom van de rivier – altijd haast het water zich verder. En wij zullen een eindje met hem mee lopen.

 

Het wordt een dag vol verwondering over dat wat we zien, horen, ruiken, voelen – kortom: beleven.

 

Wat gaan we doen?

De natuurbelevingsdag begint om 9.00 uur in mijn huis in Eindhoven.

We drinken samen koffie en/of thee en eten een stuk vruchtentaart.

Vervolgens vertel ik een verhaal dat niet alleen verbinding maakt met de natuur maar ook met aspecten in jezelf.

Daarna gaan we met maximaal 10 personen in één of twee auto’s naar Heeze. Dit is maar een kwartier tot 20 minuten rijden.

Op de plek waar we aankomen doen we eerst onder leiding van Inge oefeningen om goed ‘in ons vel’ te komen.

Tijdens de wandeling geeft Inge zo nu en dan oefeningen waardoor je je  zintuigen open kunt stellen en er een gemakkelijk contact met de natuur tot stand kan komen.

We lopen een gedeelte in stilte.

 

Wat aan deze verkorte natuurbelevingsdag anders is dan bij onze andere natuurbelevingsdagen, is dat we na ongeveer 2 en een half  of 3 uur lopen, terug rijden naar Eindhoven, waar we in mijn huis lunchen.

Er zal in ieder geval warme soep zijn en verder is het een verrassing wat er op tafel zal verschijnen. Rond 15.00 uur gaat ieder weer zijn eigen weg.

 

Omdat we in de auto’s moeten passen en we maar met een beperkt aantal mensen willen wandelen, moet je je van tevoren opgeven.

 

 

Ervaringen van deelnemers:

 

‘…ik geniet nog volop na van de heerlijke dag. Ik ben helemaal gegrepen door de verwondering over de perfecte vormgeving in de natuur, de tocht was een heerlijke natuurbeleving. Geweldig, wat is de natuur toch mooi.
Thuis in de tuin heb ik inmiddels ook alle bloempjes van dichtbij bestudeerd met het handige loepje.

Het was het geheel van een fijn gezelschap, inspirerende verhalen en oefeningen om thuis te komen in mijn lijf en bij mezelf, die de dag zo bijzonder maakte. En dat in een verrassend stukje natuur met bossen, vennen, duinen strand en zee. Een onvergetelijke dag. Dit alles neem ik mee, verder op de weg…’ E.S. (natuurbelevingsdag in Oost Voorne).

 

 ‘… ik gloei nog na van vrijdag. Wat een mooi gebied, stil strand en jullie prettige gezelschap…Ook Poeh’s Weg neem ik verder mee en de weg van Chan (verhalen die verteld zijn op deze dag. I.S. en A.V.)…’ M.H.

 

 ‘…Dank jullie wel voor de heerlijke dag tussen de nevels en de indrukwekkende beuken en paddenstoelen!
Ik denk dat juist door dit mystieke weer deze dag zo’n indruk op me gemaakt heeft.
Meestal besluit je op zo’n dag om
niet te gaan wandelen, waardoor je zo’n ervaring als deze dus eigenlijk niet meemaakt!

Jullie aandeel in het geheel d.m.v. de prachtige verhalen, de fijne oefeningen en het heerlijke eten heeft natuurlijk ook ruim bijgedragen aan mijn tevreden gevoel over deze dag!
En niet te vergeten het prettige gezelschap!…’ M.v.d.V. (natuurbelevingsdag in de Veluwezoom).

 

 ‘…Ik loop nog heerlijk na te genieten van de dag van gister! Prachtige natuurdingen gezien, prachtige mensen, prachtig gebied, A.M.’s prachtige verhalen en alle grote en kleine verzorgingsdingen door de dag heen geweven.…’ M.H.