‘Heimwee naar dáár…’

 

Op woensdagavond 10 april vertel ik mijn voormoederverhaal in de Wereldverhalenkamer van Indigo-Wereld.
Deze verhalenkamer is in de voormalige kloosterkapel Sint Joseph in Eindhoven. Zie: https://www.sintjoseph-eindhoven.nl
Het is een prachtige plek!

 

Mijn voormoederverhaal,indonesie 200

 

Met een poëzie album vol afscheidsteksten van haar ouders, broers, vriendinnen en vrienden in haar koffer, vertrok mijn overgrootmoeder in 1894 vanuit Holland – als jonge vrouw alleen – naar Nederlands Indië.

.

De keuze van mijn overgrootmoeder had een grote invloed op de levensweg van de generaties die uit haar voortkwamen.

In februari 2009 vertelde ik voor de eerste keer het verhaal over mijn voormoeders: mijn overgrootmoeder die vanuit Holland naar Indië ging om daar te wonen en mijn oma en mijn moeder en tante die er geboren werden en na de ‘jappenkamptijd’ en de Bersiap periode hun moederland moesten verlaten en in het vreemde vaderland probeerden in te burgeren. Over het grote verlangen van mijn Oma en moeder en tante naar dáár en de invloed die dat op mij had…

Ik vertel wat ik aan de hand van brieven, dagboeken, verhalen van mijn moeder en Oma heb kunnen reconstrueren in combinatie met mijn eigen herinneringen.
Zoals ik als kind besloot dat ik nooit naar dit land van heimwee zou gaan, zo wist ik na het schrijven en vertellen van het verhaal ‘Heimwee naar dáár…’ dat ik naar Indonesië moest gaan om te weten waarvoor mijn Overgrootmoeder haar veilige leventje in Holland op had gegeven en waar mijn Oma en moeder en tante altijd heimwee naar hadden gehad.

 

Samen met mijn zoon Chris, die toen 20 jaar was, ging ik in juni 2009 op reis over west Java naar de plaatsen waar onze voormoeders ooit woonden.

 

Na de pauze zijn er foto’s en verhalen over deze, voor mij onvergetelijke zoektocht.

 

Rondom het verhaal worden er Indische liedjes gezongen met gitaarbegeleiding door: Grace Hoekwater & Toon van der Aa.

Carola Eijsenring zal enkele gedichten voordragen uit haar bundel ‘Als het glas scherft ..’ over thema’s als ontheemding, ontworteling, afscheid nemen en het vinden van een nieuw thuis. De bundel is ter plekke te koop voor €10,00.

 

Plaats:
SBO Sint Joseph, Geldropseweg 170 in Eindhoven (bellen aan de poort, dan zoeft het hek open en vindt u aan uw linkerhand in de oude kapel het SBO Sint Joseph).

Tijd:
Woensdag 10 april. Deur open om 19.00 uur.
Programma van 19.30 – 22.00 uur.

Toegang:
€5,00 bij binnenkomst

 

Reserveren:

Is gewenst en kan via: https://www.indigo-wereld.nl/5/21/wereldverhalen_wvk11_2013