Agenda

 

icons 2.

 

Wanneer je per email op de hoogte gehouden wilt worden van mijn openbare vertelactiviteiten, kun je mij je emailadres geven en zet ik je op de mailinglist.

 

Mijn openbare vertelactiviteiten:

 

Zondagmiddag 14 april in Goirle – Orpheus en Eurydice – verteld en gezongen met muziek van strijkers,

flyer Orfeo

 

Het verhaal van Orpheus en Eurydice is één van de bekendste liefdesgeschiedenis uit de Griekse mythologie en al eeuwen een grote inspiratiebron voor kunstenaars. Schilders, beeldhouwers en componisten lieten zich inspireren door het beroemde verhaal. De mythe werd duizenden jaren lang opnieuw verteld. Imme Dros is één van de schrijvers die Orpheus en Eurydice op een poëtische wijze heeft naverteld in haar boek ‘Griekse mythen’. Haar tekst is het uitgangspunt voor het verhaal dat ik ga vertellen.

 

Ook het Pluskoor de Kempen werd door de mythe geïnspireerd. Samen met een professionele strijkersgroep, een soliste die ‘prachtige Tarantella’s zingt’ en ik zelf als verhalenverteller zet ’t Pluskoor deze voorstelling o.l.v. dirigente Herma Timmer neer.

 

De muziek is  van de componisten Gluck, Purcell en Händel waar prachtige authentieke Italiaanse Tarantella’s doorheen geweven worden.

Deze dansmuziek is naar de Tarantulaspin genoemd, waarvan gedacht werd dat de beet dodelijk kon zijn en alleen zou kunnen genezen door wild te dansen.

De overeenkomst met de mythe is dat Eurydice ook dodelijk wordt gebeten. Niet door een spin maar door een slang… En alleen de muziek van Orpheus kan haar redden als Eurydice in het dodenrijk is aangekomen, waar de God Haides regeert.

Orpheus komt door de muziek die hij  maakt,  als enig levende mens de onderwereld in en speelt voor Haides en Persephone op zijn lier.

Haides is onder de indruk van de muziek van Orpheus en geeft hem toestemming om Eurydice mee te nemen naar het land van de levenden. Hij drukt hem echter op het hart: “ Kijk niet om tijdens de tocht naar de bovenwereld, maar wacht geduldig tot ze je naam zegt… ”

Nadat hij zelf in de warme vertrouwde wereld was aangekomen,  draaide hij zich toch om en zag nog net Eurydice uit de onderwereld komen. Maar toen hij keek ‘…gleed haar schim zonder een woord of gebaar terug in het donker, dood als de aarde, doof voor het schreeuwen van Orpheus…’

 

Plaats: Annetje Puijenbroek Kapel in het Jan van Besouwhuis –  Thomas van Diessenstraat 1, 5051RJ Goirle.

Tijd: Zondagmiddag 14 april 15.00 uur.

Informatie en kaarten à 12,50 reserveren via pluskoorkempen@gmail.nl

 

 

 

4 mei 2019 vanaf 17.00 tot 20.30 uur Herdenkingsvoorstelling in de Vertelschuur in Bloemendaal,

Verteller Dick van der Pijl, muzikant Guido Swart en ik houden onze Herdenkingsvoorstelling dit jaar bij Taletta in de Vertelschuur. We eten in de pauze samen een maaltijdsoep met brood en een stuk plaatkoek na.

Om 20.00 uur zijn we samen stil.

Uitnodiging 4 mei 2019 Vertelschuur