Natuurbelevingsdag zaterdag 22 juni op de Sint Jansberg

 

Wandelen, activerende- en ontspannende oefeningen, meditatief lopen en verhalen om naar te luisteren.

 Utrecht, vennetje met jongens, bloemen voor A.M. en thuis 011

Op zaterdag 22 juni organiseren Inge Soekardi en ik een natuurbelevingsdag in het gebied van ‘de Sint Jansberg’. Dit ligt bij Plasmolen-Mook, in Noord Limburg. Een heel gevarieerd gebied dat op een andere manier heuvelachtig is dan Zuid Limburg. In de loofbossen stromen heldere bronbeekjes die onverwachte bosmeren voeden. Er zijn veel verschillende oude loofbomen zoals grote acacia’s, eeuwenoude beuken en eiken. Door het bos lopen holle wegen en er zijn ook vergezichten. Aan de rand van het bos word je verrast door weilanden die vol bloemen stonden toen wij er liepen en enigszins Engels van sfeer zijn.

Op 21 juni wordt het Midzomerfeest gevierd, wanneer de zon op z’n hoogste punt staat. Dit is de langste dag. Overal op de wereld waar verschillende seizoenen zijn, wordt het begin van de zomer gevierd.

Eén van de verhalen die ik  ga vertellen is een Indianenmythe van de Blackfoot Indianen  die bijna ieder jaar de Zonnedans uitvoeren aan het begin van de zomer tijdens feesten die twee weken kunnen duren. De mythe vertelt o.a. over het ontstaan van deze rituele dans, maar ook hoe de kennis over kruiden bij de mensen kwam…

 

De natuurbelevingsdag begint om 8.15 uur in Eindhoven.

We rijden met maximaal 10 personen in één of twee auto’s naar het Sint Jansbos.

Op de plek waar we aankomen doen we eerst onder leiding van Inge oefeningen om goed ‘in ons vel’ te komen. Zo kunnen we tijdens de wandeling optimaal genieten van de natuur om ons heen. Daarna drinken we samen koffie en/of thee en eten een stuk vruchtenplaatkoek.

Vervolgens vertel ik een verhaal dat niet alleen verbinding maakt met de natuur maar ook met aspecten in jezelf.

Tijdens de wandeling geeft Inge oefeningen waardoor we onze zintuigen goed open kunnen stellen en er een gemakkelijk contact met de natuur tot stand kan komen. Tijdens de ochtendwandeling lopen we ook gedeeltes meditatief.

’s Ochtends lopen we ongeveer 2 uur.

‘s Middags zijn er twee verschillende programma’s: na de Bourgondische picknick loopt Inge met de liefhebbers nog ongeveer 2 uur.

030

 

Ik blijf met de mensen die dat willen op de plek waar we picknicken. Ieder vult nu de tijd hier op haar/zijn eigen individuele manier in. Je kunt naar de vogels kijken en luisteren, mijmeren, slenteren door het bos, lezen, schrijven …Net waar je zin in hebt.

 

Omdat we in de auto’s moeten passen en we maar met een beperkt aantal mensen willen wandelen, moet je je van tevoren opgeven.

 

De kosten zijn: 50 euro. Dit is inclusief vervoer, lunch, koffie en/of thee met taart.

Wanneer je een introducé meeneemt die nog nooit mee heeft gewandeld, betalen jullie allebei 45 euro. Dit is onze kennismakingsprijs.

Voor iemand die niet eerder heeft meegelopen en niet geïntroduceerd wordt is de prijs natuurlijk ook 45 euro.

 

Ervaringen van deelnemers:

 

‘…ik geniet nog volop na van de heerlijke dag. Ik ben helemaal gegrepen door de verwondering over de perfecte vormgeving in de natuur, de tocht was een heerlijke natuurbeleving. Geweldig, wat is de natuur toch mooi.
Thuis in de tuin heb ik inmiddels ook alle bloempjes van dichtbij bestudeerd met het handige loepje.

Het was het geheel van een fijn gezelschap, inspirerende verhalen en oefeningen om thuis te komen in mijn lijf en bij mezelf, die de dag zo bijzonder maakte. En dat in een verrassend stukje natuur met bossen, vennen, duinen strand en zee. Een onvergetelijke dag. Dit alles neem ik mee, verder op de weg…’ E.S.

 

‘… ik gloei nog na van vrijdag. Wat een mooi gebied, stil strand en jullie prettige gezelschap…Ook Poeh’s Weg neem ik verder mee en de weg van Chan (verhalen die verteld zijn op deze dag. I.S. en A.V.)…’ M.H.

 

‘…Dank jullie wel voor de heerlijke dag tussen de nevels en de indrukwekkende beuken en paddestoelen!
Ik denk dat juist door dit mystieke weer deze dag zo’n indruk op me gemaakt heeft.
Meestal besluit je op zo’n dag om niet te gaan wandelen, waardoor je zo’n ervaring als deze dus eigenlijk niet meemaakt!
Jullie aandeel in het geheel d.m.v. de prachtige verhalen, de fijne oefeningen en het heerlijke eten heeft natuurlijk ook ruim bijgedragen aan mijn tevreden gevoel over deze dag!
En niet te vergeten het prettige gezelschap!…’ M.v.d.V project management tools.

 

‘…Ik loop nog heerlijk na te genieten van de dag van gister! Prachtige natuurdingen gezien, prachtige mensen, prachtig gebied, A.M.’s prachtige verhalen en alle grote en kleine verzorgingsdingen door de dag heen geweven.…’ M.H.