Verjaardagen

Ik word geregeld gevraagd om op verjaardagen te komen vertellen.

Dat zijn altijd hele bijzondere middagen of avonden. De ene keer maken we een wandeling en vertel ik op verschillende plaatsen verhaaltjes en de andere keer vertel ik tijdens een diner, waarbij de gasten vaak allemaal iets gekookt of gebakken hebben voor de maaltijd. En natuurlijk zijn er ook verjaardagen waarbij ik ‘één van de activiteiten’ ben. Dan is er een grote taart of iets anders feestelijks.

 

Het is altijd feestelijk en samen met de jarige zoek ik naar het thema dat op dat moment bij het leven van de jarige past.

Ik heb verhalen ‘op maat’ gemaakt voor bijvoorbeeld een jongeman die 25 jaar werd en Down syndroom had. Hij had mij een keer horen vertellen en hij vroeg aan zijn ouders of ik voor zijn 25e verjaardag zijn levensverhaal wilde vertellen.

Zijn moeder heeft heel veel informatie gegeven en ik schreef zijn levensverhaal waarin alle mensen voorkwamen die ook op zijn verjaardag aanwezig waren omdat ze belangrijk waren geweest in de ontwikkeling van de jonge man. Een heel bijzonder project was dit, waarin ik op een gegeven moment zelf kon voelen hoe het is om een verstandelijke beperking te hebben. De jongen was enorm blij met het verhaal.

Voor een meisje van 10 jaar bewerkte ik een indianenverhaal omdat ze zo van indianen hield. Voor een jongetje dat 6 werd schreef ik een ridder verhaal omdat hij zo graag een ridder zou willen zijn.

En in februari vertelde ik voor een vrouw die 44 jaar werd, het verhaal van Iduna – de Godin uit de Edda die de appels van de eeuwige jeugd ontdekte. Iduna wordt met de lente in verband gebracht en de vrouw voor wie ik vertelde, houdt het meeste van de lente. Daarbij maakt ze de heerlijkste pesto’s, bieren, wijnen en gerechten van lentekruiden. Wat denk je van paardenbloemenbier?