‘Air men’ in Eindhoven

Ik ben door Judy Koopman gevraagd om in het kader van Allerzielen a.s. vrijdagavond 2 november tussen 18.00 en 21.00 uur een verhaal te vertellen op de begraafplaats ‘de Oude Toren’ in Eindhoven.

Ik vertel bij de graven van de RAF ‘air men’ uit de tweede wereldoorlog. Ik heb via internet het verhaal gevonden over de laatste vlucht van de ‘air men’ die achter mij liggen op de plaats waar ik ga vertellen. De enige overlevende heeft het verteld.

 

Dit verhaal combineer ik met wat mijn vader mij verteld heeft over zijn opleiding bij de RAF (Royal Air Force) en over het vliegen zelf wat voor hem elke keer weer een top ervaring was.

Het is voor mij een emotioneel verhaal, ook omdat het over mijn vader gaat. Bovendien voel ik me sterk betrokken bij die jonge mannen die stierven op de leeftijd die mijn zonen nu hebben.  Het waren twintigers die op 25 maart 1944 hun leven gaven voor de  vrijheid – nu ruim 78 jaar geleden.

Alleen al het lezen van de teksten op hun grafstenen is een heel verhaal.

 

Op de begraafplaats is een route die je kunt lopen met onderweg momenten om stil te staan bij muziek, mijn verhaal, een kaarsje, een gedicht, een kunstuiting, enzovoort. Er zijn 21 kunstenaars die mee doen – o.a. musici, een koor, kunstenaars  ‘in het woord’, beeldend kunstenaars.

Ik vertel steeds opnieuw hetzelfde verhaaltje van ongeveer 10-15 minuten voor de mensen die bij mij langskomen. Er is een vuurkorf om de kou te bestrijden, er zijn klapstoeltjes en er is warme soep die je al luisterend naar het verhaal kunt opeten…

Aan het einde van de route staat de koffie voor je klaar in de aula.

Voor meer informatie kun je op de website van Judy Koopman kijken, die alles organiseert: www.doeat.nl

 

Er is een live uitzending van de KRO televisie die op 2 november van 19.00 tot 20.00 uur wordt uitgezonden over de bijeenkomsten in Groningen, Westerbork en hier in Eindhoven op de begraafplaats  ‘De Oude Toren’ in Woensel.